Menu
Tablet menu

Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą – wyrafinowana uczta smaków

Zapiekanki to jedne z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych dań, które przyrządzić można niemal ze wszystkiego.

Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja… na każdą z tych okazji i jeszcze na wiele innych zapiekanka będzie idealnym pomysłem. Oto nieco bardziej wyrafinowana wersja tego smacznego dania - zapiekanka z tuńczykiem i cebulą, którą przyrządzić można dosłownie w kilka chwil. Brzmi prosto ? oto chodzi! Jednak efekt końcowy zachwyci nawet wybrednych smakoszy!

 

Składniki na 4 osoby:

  • 5 średnie czerwone cebule , 
  • 2 puszki tuńczyka Callipo 160 g oliwie z oliwek, 
  • 2 duże pomidory , 
  • 8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego) , 
  • 4 łyżki startego parmezanu , 
  • 8 plasterków mozzarelli , 
  • sól, oregano , 
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,  
  • biały ocet winny Ponti

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu. Bierzemy naczynie żaroodporne i posypujemy je zmielonym pieczywem, po czym układamy na dnie warstwę cebuli, pomidorów, przyprawionych solą i oregano, następnie warstwę tuńczyka Callipo i plastry mozarelli. Całość ponownie posypujemy startym pieczywem, układamy na nim cebulę, plastry pomidorów oraz resztę rozdrobnionych tostów. Na koniec posypujemy wszystko dwiema łyżkami parmezanu i kropimy oliwą z oliwek, po czym przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do piekarnika  pieczemy w temperaturze  200oC przez około 35 minut, po czym włączamy termoobieg i zdejmujemy folię tak, by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Całość posypać można zieloną pietruszką lub skropić odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego! www.indexfood.pl 

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Zaloguj się, by skomentować
Powrót na górę
  1. Najnowsze
  2. Komentarze
Projektowanie wzorów – pomysł na prezent lub dodatkowy zarobek
Atopowe zapalenie skóry głowy
Napięta, szorstka i podrażniona skóra? To mogą być oznaki przesuszenia
Trądzik różowaty – jak sobie z nim poradzić?
Nietrzymanie moczu – problem co czwartej kobiety
Kwasy tłuszczowe omega-3. Twoja pomoc w walce z wysokim cholesterolem
Podróże dla aktywnych. Tu połączysz turystykę z pracą nad swą formą!
Moda na zdrowy styl życia
Marmur na schodach
Co znajdziemy w pasażach modowych?
Kamienie szlachetne nie tylko jako biżuteria
Risotto z suszonymi pomidorami

Risotto z suszonymi pomidorami

wtorek, 25 wrzesień 2012

 O nas    Współpraca    Partnerzy    Reklama    Kontakt    Polityka prywatności    Polityka cookie    Mapa serwisu    Newsletter             Zobacz inne nasze serwisy o tematyce: dziecko, ciąża.                        www.poradnikmamy.pl    www.mbaby.pl

Logowanie lub Rejestracja

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz akceptujesz Polityka cookie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuje cookie z tej witryny.