Menu
Tablet menu

Wielkanocny żurek

Jedną z najbardziej znanych, tradycyjnych polskich potraw jest żurek. Zupa ta jest charakterystycznym daniem, które zazwyczaj spożywamy w okresie Wielkanocy. Jego składniki, takie jak jajko czy biała kiełbasa są obecne w każdym koszyczku ze święconką. W zależności od regionu, żurek ma różne odmiany i nazwy - znany jest również jako zalewajka bądź barszcz biały. Jak ugotować idealny wielkanocny przysmak, który spotka się z uznaniem całej rodziny?

Sekret tkwi w mące żytniej 

Przepis na tę aromatyczną zupę przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, jednak jej uniwersalnym i podstawowym elementem jest zakwas. Jego głównym składnikiem, nadającym charakterystyczny smak, jest mąka żytnia. Zakwas należy przygotować kilka dni wcześniej, przesiewając mąkę do wysokiego słoika i zalewając ją wodą. Na wierzchu kładziemy kromkę chleba (najlepiej razowego), obwiązujemy materiałem (np. płótnem) i odstawiamy na około 3-4 dni w ciepłe miejsce.

 

Gotujemy zupę 

Po upłynięciu wymaganego czasu można zabrać się za właściwe gotowanie. Do dużego garnka wlewamy 1.5l wody, dodajemy wedle uznania: włoszczyznę i przyprawy (np. majeranek, ziele angielskie, liść laurowy), a na koniec wędzony boczek. Po około 40 minutach z wywaru wyciągamy warzywa i mięso, a następnie kroimy boczek w kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Następnie, mieszamy wywar z przecedzonym zakwasem, dodajemy śmietanę i gotujemy przez kolejne 15-20 minut. Żurek podajemy zazwyczaj z jajkiem ugotowanym na twardo oraz białą kiełbasą (gotowaną, pokrojoną w plastry). 

 

Przy okazji podpowiadamy kilka sprawdzonych i smacznych przepisów na żurek: https:/zakochanewzupach.pl/tag/zurek/


W niektórych regionach przygotowuje się inną odmianę żurku. W jego skład wchodzi kiszona kapusta, którą gotuje się na wodzie po wędzonce (pozostałej np. po ugotowanej świątecznej szynce). Analogicznie jak w poprzednim przypadku, dodajemy także pokrojoną w plasterki białą kiełbasę oraz ugotowane na twardo jajko. W okolicach Łodzi i Radomia składnikiem zalewajki są również ziemniaki. Aby nadać ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak, można również doprawić nasz żur tartym chrzanem, który również jest elementem znajdującym się w koszyczku ze święconką. Jeśli jest taka możliwość, podajemy wszystko w specjalnie wydrążonym bochenku chleba, dostępnym w wielu piekarniach. 

 

W dzisiejszych czasach ludzie żyją w biegu, dlatego na sklepowych półkach można znaleźć również gotowy zakwas i mieszanki instant, co może znacznie ułatwić oraz przyspieszyć proces gotowania. Jednak nic nie zastąpi aromatycznej zupy, przyszykowanej w domowym zaciszu.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Zaloguj się, by skomentować
Powrót na górę
  1. Najnowsze
  2. Komentarze
Projektowanie wzorów – pomysł na prezent lub dodatkowy zarobek
Atopowe zapalenie skóry głowy
Napięta, szorstka i podrażniona skóra? To mogą być oznaki przesuszenia
Trądzik różowaty – jak sobie z nim poradzić?
Nietrzymanie moczu – problem co czwartej kobiety
Kwasy tłuszczowe omega-3. Twoja pomoc w walce z wysokim cholesterolem
Podróże dla aktywnych. Tu połączysz turystykę z pracą nad swą formą!
Moda na zdrowy styl życia
Marmur na schodach
Co znajdziemy w pasażach modowych?
Kamienie szlachetne nie tylko jako biżuteria
Poznaj dynię od środka

Poznaj dynię od środka

środa, 01 październik 2014

 O nas    Współpraca    Partnerzy    Reklama    Kontakt    Polityka prywatności    Polityka cookie    Mapa serwisu    Newsletter             Zobacz inne nasze serwisy o tematyce: dziecko, ciąża.                        www.poradnikmamy.pl    www.mbaby.pl

Logowanie lub Rejestracja

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz akceptujesz Polityka cookie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuje cookie z tej witryny.