Menu
Tablet menu

Poznaj dynię od środka

Sezon dyniowy w pełni. W osiedlowych warzywniakach, na stoiskach warzywnych w supermarketach spotykamy dynie w różnych odsłonach- małe, duże, pomarańczowe, zielone lub żółte, o przeróżnych kształtach i fakturach.

Jaki rodzaj będzie odpowiedni do wykorzystania w zupie, który w cieście, a który można poświęcić na halloweenowe lampiony? Odkrywamy dyniowe sekrety.

 

Dyniowy charakter 

Przypadkowy przechodzień może mieć nie lada kłopot z nazwaniem poszczególnychgatunków dyni, a co dopiero ze znajomością jej walorów smakowych. Wydawałoby się, że dynia to jeden smak i te same właściwości - nic bardziej mylnego.

Wyróżniamy kilka gatunków tego jesiennego warzywa i każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem i zastosowaniem w kuchni.

 

Rodzaje dyni

Dynia zwyczajna- to najbardziej popularny gatunek, który znamy z hallowenowych ozdób. Pomarańczowa skórka i miąższ to cechy charakterystyczne tej dyni, świetnie sprawdzi się pod postacią pikli oraz sosów z dużą domieszką przypraw, które nadadzą charakter jej mało wyrazistemu smakowi.

 

Dynia piżmowa- to nieco zdeformowany jak na typową dynię twór- mała o gruszkowatym kształcie, z szarą skórką, smakuje wyraziście i słodko, dlatego z powodzeniem można użyć jej do pysznych dyniowych ciast i deserów oraz zup. Pyszne przepisy na zupy dyniowe, które podbiją podniebienia Twoich bliskich znajdziesz na https:/zakochanewzupach.pl/tag/dyniowa/.

 

Dynia japońska Kabocha- zielona skóra kryje pod sobą pyszny, pomarańczowy miąższ, który w smaku jest słodki i delikatny. Świetnie nada się do ciast i deserów ubarwiając jesienny czas.

 

Dynia makaronowa- jest najbardziej oryginalną wersją dyni. Jej miąższ nie jest jednolitą masą, ale jak sama nazwa wskazuje- po ugotowaniu rozdziela się na włókna przypominające makaron spaghetti, dlatego może być przygotowywana jako substytut makaronu.

 

Wybierz tą właściwą

Dynia dyni nierówna, a smak każdej z nich będzie miał wpływ na smak potraw, które przygotujesz z ich użyciem. Dlatego aby zadbać o pełny wachlarz walorów smakowych w poszczególnych daniach, warto wziąć pod uwagę gatunek tego warzywa, który może mieć kluczowe znaczenie nie tylko w realizacji potrawy, ale również w efekcie końcowym.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Zaloguj się, by skomentować
Powrót na górę
  1. Najnowsze
  2. Komentarze
Projektowanie wzorów – pomysł na prezent lub dodatkowy zarobek
Atopowe zapalenie skóry głowy
Napięta, szorstka i podrażniona skóra? To mogą być oznaki przesuszenia
Trądzik różowaty – jak sobie z nim poradzić?
Nietrzymanie moczu – problem co czwartej kobiety
Kwasy tłuszczowe omega-3. Twoja pomoc w walce z wysokim cholesterolem
Podróże dla aktywnych. Tu połączysz turystykę z pracą nad swą formą!
Moda na zdrowy styl życia
Marmur na schodach
Co znajdziemy w pasażach modowych?
Kamienie szlachetne nie tylko jako biżuteria
Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami

Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem…

wtorek, 19 czerwiec 2012

 O nas    Współpraca    Partnerzy    Reklama    Kontakt    Polityka prywatności    Polityka cookie    Mapa serwisu    Newsletter             Zobacz inne nasze serwisy o tematyce: dziecko, ciąża.                        www.poradnikmamy.pl    www.mbaby.pl

Logowanie lub Rejestracja

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz akceptujesz Polityka cookie. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Akceptuje cookie z tej witryny.